Een optimaal verzorgde administratie

Uiteraard heb jij zelf ook toegang tot de meest actuele cijfers. New Vision Administratie- & Belastingadviseurs B.V. werkt via de cloud, zodat jouw financiële informatie en facturen overal toegankelijk zijn.

Vraag je je wel eens af of je niet teveel belasting betaald?

Laat de complexe wet- en regelgeving voor belastingzaken in je voordeel werken. De belastingadviseurs van New Vision weten er alles vanaf.

Inkomen & vermogen

Wij zorgen ervoor dat jouw inkomen, of dat van jouw familie, verzekerd blijft bij pensioen, overlijden of arbeidsongeschiktheid.

Salaris & personeel

Met onze loonadministratie software, ons juridisch advies omtrent arbeidsrecht en ons HR portaal heb jij je personeelszaken direct goed geregeld.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

apr 25, 2024

Ben je van plan jouw bedrijf over te dragen aan de volgende generatie? In dat geval kun je mogelijk gebruikmaken van de volgende fiscaalvriendelijke regelingen: de bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting (‘BOR’) en de doorschuifregeling voor de inkomstenbelasting (‘DSR’). Beide regelingen wijzigen de komende jaren.

Mocht dit invloed hebben op jouw bedrijf en je wilt er iets over weten of vragen, neem gerust contact op, daar zijn we voor! 

BOR
In het geval van een schenking door een ouder aan een kind bedraagt de verschuldigde schenkbelasting 10% tot verkrijgingen van € 152.368 (2024), daarboven is het tarief 20%.
Voor de schenking van ondernemingsvermogen bestaat echter een afzonderlijke vrijstelling. De vrijstelling bedraagt 100% voor verkrijgingen tot € 1.325.253 (2024). Voor het meerdere geldt een vrijstelling van 83%. Resteert na aftrek van de vrijstelling nog een verkrijging? Dan zijn hierop bovengenoemde tarieven van toepassing. Anders dan de DSR is hier sprake van daadwerkelijk afstel van belastingheffing.

 

DSR

Door toepassing van de DSR wordt de inkomstenbelastingclaim doorgeschoven naar de volgende generatie. In dit geval is dus sprake van uitstel van heffing (in plaats van afstel zoals bij de BOR).

Wat zijn de voorwaarden?

Beide regelingen zijn alleen van toepassing op ondernemingsvermogen (‘ondernemingsvereiste’). Met ingang van 1 januari 2024 is bij wet geregeld dat aan derden verhuurd vastgoed niet wordt aangemerkt als ondernemingsvermogen.
Voor de BOR geldt daarnaast voorafgaand aan de schenking een ‘bezitsvereiste’ en na de schenking een ‘voortzettingsvereiste’. De ‘bezitsvereiste’ houdt in dat je als schenker de onderneming 5 jaar moet hebben gedreven of de aandelen in de te schenken vennootschap 5 jaar in bezit moet hebben gehad. Bij overlijden wordt deze termijn ingekort tot 1 jaar. De ‘voortzettingsvereiste’ houdt in dat de begiftigde 5 jaar winst uit onderneming blijft genieten of de aandelen in de geschonken onderneming ten minste 5 jaar in bezit houdt, waarbij de onderneming ten minste 5 jaar wordt voortgezet.
Voor de DSR geldt naast het ondernemingsvereiste dat voldaan moet worden aan het ‘dienstbetrekkingsvereiste’: de begiftigde is ten minste 3 jaar in dienstbetrekking bij de onderneming.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ander nieuws

Tijdig FOR of stakingswinst omzetten voor premieaftrek in 2023

Tot 2023 kon je pensioen opbouwen in de fiscale oudedagsreserve (FOR). Heb je een FOR opgebouwd, dan mag je die nog volgens de oude regels omzetten in een lijfrente. Wil je jouw oudedagsreserve omzetten in een lijfrente bij een bank of verzekeraar en de...

Gesloten met Hemelvaartsdag en Pinksteren

In verband met Hemelvaart en Pinksteren zijn wij gesloten op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei. Ook zijn wij gesloten op maandag tweede pinksterdag welke dit jaar valt op 20 mei. U kunt ons natuurlijk altijd een email zenden en deze zullen wij zo spoedig mogelijk...

Beperkte beschikbaarheid rond de feestdagen

Van 22 december 2023 tot en met 1 januari 2024 werken wij met een minimale bezetting. Vanaf dinsdag 2 januari staan wij weer helemaal voor u klaar. Wij wensen u Prettige feestdagen en een Gelukkig nieuwjaar.

Coronasteun terugbetalen: dit moet u weten

Heeft u financiële steun van de overheid gekregen om door de coronacrisis te komen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Eind september stoppen veel regelingen. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die...

Kosten aftrekbaar werkruimte?

"Ik gebruik mijn eigen woning als werkruimte. Kan ik kosten aftrekken?"In sommige gevallen is kostenaftrek mogelijk. In de meeste gevallen kun je de kosten van de werkruimte niet aftrekken. Wil je in aanmerking komen voor aftrek? Dan heeft je werkruimte in ieder geval...

Partner in het bedrijf

Mijn partner werkt mee in mijn bedrijf. Wat moet ik fiscaal regelen? Je kunt dit op meerdere manieren regelen. Hieronder staan kort verschillende opties geschetst. Je betaalt je partner minder dan € 5.000. Je kunt mogelijk gebruikmaken van de meewerkaftrek. Je spreekt...

Betaal jij teveel belasting?

We doen het allemaal, belasting betalen. Maar toch zijn er nog steeds ondernemers die onnodig te veel belasting betalen. Teveel belasting betalen kun je vaak zelf voorkomen.  Een gezonde onderneming Een goede administratie is de basis van een gezonde...

Scheiden, effect op mijn bedrijf?

Ik ga scheiden. Heeft dit effect op mijn eigen bedrijf? Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan valt het bedrijf ook in deze gemeenschap. Bij scheiding moet de waarde dan verdeeld worden. Heb je huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan zijn de gevolgen...

Vrijstelling schenkbelasting tijdelijk verhoogd

Zoals u wellicht weet is het bedrag dat u belastingvrij aan een ander mag schenken in 2021 tijdelijk (t/m 31 december 2021) verhoogd met € 1.000,-. Dit is besloten vanwege de coronacrisis. Ook de schenkingsvrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen is...

Nieuwe regelgeving BTW

E-commerce en diensten: nieuwe btw-regels voor Nederlandse ondernemers Bent u een Nederlandse ondernemer en levert u goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Dan moet u die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven...